Bli kjent med Fana Musikklag

Vi har de siste årene samarbeidet tett med andre korps, kor og kulturpersonligheter i forbindelse med ulike arrangement, og i fjor fikk vi KOMFY-prisen for vår aktive rolle i bydelen. I 42 år på rad har korpset arrangert familiedager på Kirkevoll hver 1. mai for store og små i området.
Korpset har hatt god økning i medlemsmassen de siste årene og teller i dag 43 medlemmer. Vi øver på Stend VGS hver onsdag klokken 19, og har alltid plass til flere medlemmer, forteller leder i korpset, Mads Holmen.

Hvilke utfordringer har dere?
– Det er helt klart en utfordring for rekruttering av unge musikanter at de to nærmeste skolekorpsene har slitt i noen år med medlemsmassen. Heldigvis har vi fått en god økning i andre medlemmer som gjerne har funnet frem instrumentet igjen etter flere års pause.
Ellers så er det selvsagt kostbart å drive korps i forhold til å lønne instruktører og å ha gode nok instrumenter til alle. Både kjøp av instrumenter og vedlikehold koster mye, og vi er avhengig av inntekter på arrangementene våre og frivillighet hos medlemmene til å få inn penger gjennom ulike dugnader.
Musikalsk sett er kanskje den største utfordringen å finne lokaler å øve i som egner seg for korps. Vi er henvist til gymsaler, kantiner og klasserom, som på ingen måte egner seg for et korps, og det legges alt for lite til rette for å tilpasse slike lokaler. De få lokalene som egner seg er enten alt for kostbare i lengden eller er i bruk av andre korps og lag i området.

Hva er viktig for å skape et godt miljø?
– Fana Musikklag har som ambisjon at vi skal være et alternativ til alle som vil spille et instrument. Alle medlemmer i korpset er ulike, men sammen har vi et ønske om å utvikle oss videre musikalsk. Dette ligger til bunn i alt vi gjør og er viktig for miljøet også. Vår dirigent Bjarte Riseng har gjort en strålende jobb i å finne musikk som passer oss godt, er hørbart for publikum og som utvikler oss musikalsk. Dette gjør at det er kjekt å gå på hver øvelse. I tillegg pleier vi å delta i NM i Trondheim hvert år, og vi prøver å få til én tur til utenfor Bergen i løpet av en sesong. De siste årene har vi både deltatt på festivaler i Norge, reist til Krakow i Polen, St. Johan i Østerrike og i år skal vi til Garda i Italia. Eller så har vi alltid sosiale sammenkomster ved oppstart av et semester og ved avslutningen av et semester, slik at noe av det vi gjør sammen også er uten instrumentene.

Hva er årets høydepunkt?
– I år er Fana Musikklag 95 år og det skal markeres! I september reiser vi på jubileumstur til Garda i Italia, hvor vi skal holde konserter og oppleve området. Senere på høsten blir det jubileumskonsert den 28. oktober i Fana Kulturhus. Her har vi fått til et veldig spennende program og setting for konserten sammen med noen godt kjente artister. Så det er bare å holde av datoen! Sammen med jubileumsfesten vi selvsagt skal ha etterpå, er jeg sikker på at dette blir høydepunktet for oss.

Les mer om Fana Musikklag HER

Nyhetsbrev

Abonner på vårt nyhetsbrev og få nyheter om Bergens rike amatørkulturliv hver fredag.

Svar fra undersøkelse 2023

Amatørkulturplan