Innendørs øvinger for voksne

– Vi har endelig kunnet gjennomføre øvinger innendørs med nesten alle musikerne i brassbandet. To ganger denne uken har vi øvd med tre grupper i et lokale som er på over 1000 kvadratmeter, sier Christer Kvinge i Flesland Musikklag.
Dette høres ut som en måte å få til fellesøvinger på, men Amatørkulturrådet har inntrykk av at ingen vil si høyt at dette er måten å få gjennomført samspill på?
– Ja, vi har også diskutert dette grundig i styret og kommet frem til at reglene gjør det mulig å legge opp til at vi kan være sammen alle i korpset i flere grupper. La meg understreke at det er frivillig å komme på disse øvingene. Det er fortsatt noen hos oss som av forskjellige grunner ikke ønsker å være med.
Er det andre tolkninger av de nye reglene med grupper?
– Mja, vi diskuterte oss frem til at lokalets størrelse er avgjørende. De ulike gruppene kan jo ikke sitte med to meters avstand og spille eller øve på forskjellige ting. Vi driver med lyd og i samme rom hadde ikke det fungert. Gruppene må spille det samme, mens gruppeøvelser typisk må være adskilt i forskjellige rom.
For Flesland Musikklag var de nye reglene absolutt i siste liten, ettersom brassbandet i helgen skal spille flere ganger under borgerlig konfirmasjons seremonier i Grieghallen.

– Styrene i to av korene jeg dirigerer vurderer nå hvordan man skal tolke reglene med flere grupper i samme rom, sier kordirigent Thea Meidell Sjule.
Meidell Sjule dirigerer fire forskjellige kor hver uke og har gjort seg mange erfaringer i en utfordrende periode for øvinger.
– To av «mine» kor har gjennomført utendørs øvinger noen uker nå. Langt fra optimalt, men det betyr mye for det sosiale og bare kunne møtes. Oppslutningen har vært god. Å nå ha muligheter innendørs har vi diskutert, men det er mange korister som for eksempel jobber innenfor helse, skole og barnehage, som er skeptisk. Det må man selvfølgelig ha respekt for og da er vi tilbake til at fortgang i vaksinering er det viktigste for å få kulturlivet tilbake til normalen.
Underskudd på dirigenter fører også til en annen utfordring under koronapandemien.
– Ja, jeg og mange andre dirigenter treffer jo mange korister i løpet av en uke. Jeg kan for eksempel treffe 150 korister i mine fire kor. Heldigvis har det gått bra, men jeg tenker ofte på å holde god avstand og at det å fortsette med å øve utendørs er en stor fordel enn så lenge.
Men, tenker du at korene nå faktisk kan vurdere å få til innedørs fellesøvinger i store lokaler?
– Jeg tenker at det må være opptil hvert enkelt kor å vurdere i samråd med dirigent og alle koristene.   

Nyhetsbrev

Abonner på vårt nyhetsbrev og få nyheter om Bergens rike amatørkulturliv hver fredag.

Svar fra undersøkelse 2023

Amatørkulturplan