Julekonsertene avlyst…

– Nå avlyser dessverre mange, inkludert oss, julekonsertene fremover. Det er utrolig trist selvfølgelig. Vi skulle gjennomført arrangementene på søndag for 50 tilskuere, men nå er problemet at vi har koronasmitte i egne rekker, sier Morten Vik-Johnsen, leder i Lungegaardens Musikkorps.

– Problemet i år er annerledes enn i fjor. Nå er smitten så høy at man i egne rekker ikke er i stand til å gjennomføre fordi man enten har egne musikere med covid eller flere som er i karantene.
Hva med engstelse for å være med å synge eller spille?
– Jo, det også. Vi skal ha respekt for at noen ikke ønsker å være med å spille – slik situasjonen er i Bergen. Og det samme med publikum for så vidt. Mange som holder seg hjemme.

Hva får det av økonomiske konsekvenser for Lungegaardens Musikkorps?
– For oss er julekonsertene en stor og viktig inntektspost. Den gir oss økonomi inn i neste år. Vi har ikke rukket å sette oss inn i regler for kompensasjonsordninger og særlig hvordan det forholder seg til å gjennomføre med 50 tilskuere, kontra å avlyse. Mange er faktisk tvunget til å avlyse og det gjør situasjonen ekstra vanskelig for mange.

– Jeg tenker også på om samtlige 50 personer i publikum kan bli definert som nærkontakter, dersom en i publikum skulle være smittet. Bergen kommunes koronatelefon opplyser at det er smittesporerne som til syvende og sist avgjør hvem som er nærkontakt. Med omikronvarianten forstår jeg det slik at langt flere enn bare nærmeste husstand blir definert som nærkontakter.  
Og ingen i publikum vil risikere å sitte ti dager i karantene inn i julehøytiden?
– Nettopp. Derfor er dette vanskelig! Vi har store kirker, høyt under taket med mye «luft» og veldig god plass til 50 publikummere. Men kjedelig om man har arrangert en julekonsert der alle i publikum må teste seg og være i karantene frem mot jul.
Men myndighetene oppfordrer jo bergenserne til å «glede seg», gå på arrangementer, delta på konserter og aktiviteter. Bruke munnbind og holde avstand.
– Ja, veldig utfordrende dette her. Avgjørelser må tas kjapt og mange hensyn å ta.

Byråd for kultur, mangfold og likestilling, Eline Aresdatter Haakestad, møter fredag ettermiddag representanter fra amatørkulturen til drøftingsmøte om koronapandemiens innvirkning på kulturproduksjon og kulturformidling.     

Nyhetsbrev

Abonner på vårt nyhetsbrev og få nyheter om Bergens rike amatørkulturliv hver fredag.

Svar fra undersøkelse 2023

Amatørkulturplan