Tid for jubel

– Boken handler om Dragen fra 1944 til 2014, da korpset fylte 100 år. Det er allerede skrevet en bok om perioden fra 1914 til 1944. Korpset har gått fra å være et lokalt forankret janitsjarkorps med et tradisjonelt repertoar, til et regionalt elitekorps med øvingslokale på Edvard Grieg Akademiet. På syttitallet, under ledelse av legenden Ragnar Maalen, opplevde Dragen en utrolig fremgang, og i 1981 vant korpset NM for første gang. Siden ble det ytterligere 6 seire i NM, siste gang i 2009.
Boken tar for seg små og store hendelser i perioden, bl.a. deltakelse i EM og VM, korpsets plateinnspillinger, reiser, jubileer, mm. Den problematiserer også noen av de utfordringene elitekorpsene møter når det stilles tøffe krav til musikantene om alltid å levere høy kvalitet. Leserne blir også kjent med korpsets dirigenter, som hver for seg har bidratt til korpsets eventyrlige utvikling. Dragen er utgått fra Dragefjellets Skoles Guttemusikorps, eller Smådragen, stiftet i 1909, og skolekorpset er behandlet i et eget kapitel, forteller bokens forfatter, Torstein Røed.

Kan boken være en inspirasjon til hele amatørkorpsmijøet?
Boken tar sikte på å fortelle en historie både unge og eldre musikkinteresserte kan ha glede av å lese, og kanskje også bli inspirert av.  Det er alltid fascinerende med historier om vekst og suksess, og Dragen er fortellingen om et helt vanlig korps som gjennom hardt arbeid og riktige valg av dirigenter ble best i landet. I perioder har Dragen også kunnet levere resultater på høyt internasjonalt nivå.

Hva er «hemmeligheten» bak Dragens suksess gjennom så mange år?
– Dragens hemmelighet ligger i tradisjonene, kombinert med evnen til å fornye seg. Kvalitet har alltid stått sentralt, og mange av dirigentene har vært svært gode. Samhold og vennskap er også stikkord. Dragen kjøpte hytte i 1921, og den var viktig for å bygge et godt team. Da økonomien var skral under depresjonen i 1929, reiste korpset på turne til England, Nederland og Belgia. Og i 1933 ble det tur til Brussel og Paris. Dette vitner om pågangsmot og stolthet. Og under krigen, i 1944, markeres 30 års jubileet med egen bok. Dette vitner om et stolt korps med gode holdninger, egenskaper som fremdeles kjennetegner Dragen.

Les mer om boken Tid for jubel HER

Nyhetsbrev

Abonner på vårt nyhetsbrev og få nyheter om Bergens rike amatørkulturliv hver fredag.

Svar fra undersøkelse 2023

Amatørkulturplan